Fıkra (Köşe Yazısı) Slayt - Konu Anlatımı

Fıkra (Köşe Yazısı) nedir hakkında slayt, konu anlatımı, ödev, proje ödevi, performans görevi
Fıkra Nedir Slaytı

Fıkra (Köşe Yazısı) türü hakkında hazırladığımız slaytı yazının sonundaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Slaytın içeriği ders notu olarak da alttaki yazıya eklenmiştir. 

       Fıkra Nedir?

Bir yazarın günlük olaylara ya da ülke ve toplum sorunlarına ait herhangi bir konu üzerinde kişisel görüş ve düşüncelerini, akıcı bir dille anlatan düz yazılara fıkra denir.

Fıkra Türünün Genel Özellikleri

Gazete ve dergilerde yayımlanan güncel, siyasal, toplumsal sorunları ele alan yazılardır. Gülmece nitelikli fıkralar da olmakla birlikte yazılı kompozisyon türü olan fıkralar, düşünce yazılarıdır.

Fıkralarda konular ele alınırken belgelere, kanıtlara, ayrıntılara yer verilmez. Yani kesin bir ispat amacı taşımazlar. Makaleler gibi iddialı ve ispatlayıcı yönü ağırlıklı değildir.

Fıkraların dili kolay anlaşılır, samimi, sade ve basittir. Güncel olmak şartıyla hemen her konuda fıkra yazılabilir.

 Önemli Fıkra Yazarları

       Edebiyatımızın tanınmış fıkra yazarları arasında Ahmet Rasim, Falih Rıfkı Atay, Burhan Felek, Peyami Safa, Şevket Rado, Oktay Akbal sayılabilir.

 Önemli Fıkra Kitapları

       Ahmet Rasim - Şehir Mektupları, Eşkâl-i Zaman, Muharrir Bu Ya

       Ahmet Haşim - Bize Göre, Gurabahane-i Laklakan (Garip Leyleklerin Evi)

       Refik Halit Karay - Bir Avuç Saçma, Bir İçim Su, Ay Peşinde, Guguklu Saat, Kirpinin Dedikleri

       Orhan Seyfi Orhun'un Kulaktan Kulağa

       Ziya Osman Saba - Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Gün Doğmadan

       Falih Rıfkı Atay - Eski Saat, Çile

Fıkra Örneği

Dünyanın Çivisi

Bir şeyleri biriktirme huyunuz var mı? Ne olduğu önemli değil, mesela pul olabilir. Eskiden çok yaygındı ama artık çağ atladığımızdan (!) olsa gerek pulculuk neredeyse öldü. Has tiryakileri devam ediyor galiba.

Ya da telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları tab ettiriyor musunuz? Eskiden film alma, baskı yaptırma gibi dertler olduğu için ne de cimri davranırdık fotoğraf çekmede. Şimdi kötü çıkma ihtimaline karşı her pozdan üçer beşer çekiyoruz.

Telefonla o kadar çok fotoğraf çekiyoruz ki bir zaman sonra çektiğimiz fotoğrafları da unutuyoruz. Bilgisayarımızı bir karıştırınca "Aa! Bu fotoğraf da vardı değil mi?" diyoruz.

Teknoloji düşmanı sayılmam ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Fotoğraf çeken telefonlar çıktı, mertlik bozuldu!

Yahut sevdiğiniz, okuyunca "Bu yazıyı saklamalıyım." dediğiniz yazıları kesip saklıyor musunuz? Geçmişte klasörler böyle yazılarla doldurulur, dosyalar tutulurdu. Şimdi o sevdiğiniz gazete küpürlerini, dergi sayfalarını saklamaya gerek duymuyorsunuz.

Çünkü internet var! Ben önceleri o yazıları kopyalayıp bilgisayarımda saklıyordum. Sonra baktım ki ona da lüzum yok. Bir gece vakti eski bir dostu arar gibi okunası o yazıyı tekrar okumak şevkiniz depreşirse iki üç "tık" ile o yazıya internet denen heyuladan ulaşabiliyorsunuz.

Bunlar gibi pekçok latif alışkanlıklarımız zamanla silinip gidiyor ne yazık ki!

"Dünyanın çivisi çıktı" derdi büyüklerimiz. Korkarım ki bizler o büyüklerin yaşına gelince böyle sızlanacak laflarımız bile kalmayacak.

Bugünün gençleri, çocukları nostalji yapmak ihtiyacına tutulacak çağlara gelince neyin nostaljisini, nasıl yapacaklar çok merak ediyorum.

Fıkra ile Makale Arasındaki Benzerlikler 

       Her ikisi de fikir yazısıdır.

       Her ikisi de gazetede yayınlanır.

       Her ikisinde de konu zenginliği vardır.

       Özellikle gazete makalelerinin toplumu yakından ilgilendiren güncel konuları ele alması ve fıkranın da güncel konular üzerinde yoğunlaşması ortak noktalarındandır.

       Her iki tür de aynı plana göre yazılır.

Makale ile Fıkra Arasındaki Farklar

       Makale yazarı ele aldığı fikirleri bilimsel bir yaklaşımla incelerken fıkra yazarı kişisel görüşle ele alıp inceler.

        Makalede yazar fikirlerini kanıtlamak zorundadır. Bunun için sağlam güçlü kanıtlar göstermesi gerekir. Fıkrada ise böyle bir zorunluluk yoktur. Fıkra yazarı isterse ispatlama yoluna gider isterse gitmez, her türlü örneği kullanabilir.

       Makale bilimsel bir yazı olduğu için resmi ve ciddi bir anlatım kullanılır. Fıkrada ise samimi, rahat ve içten bir anlatım vardır.

 

İNDİR: Fıkra (Köşe Yazısı) Slaytı 


Yorum Gönder

0 Yorumlar