Makale Yazı Türü Slayt Konu Anlatımı

Makale Nedir Slayt
Makale yazı türü hakkındaki konu anlatımı ve slayt hazır. Makale hakkında hazırladığımız çalışmamızın içeriğinde Makale nedir, makalenin özellikleri nelerdir, makale çeşitleri nelerdir, makale planı, makale bölümleri, Türk edebiyatında makale, Cumhuriyet dönemi makale yazarları, fıkra türü ile makale türü arasındaki farklar nelerdir, Fıkra türü ile makale türü arasında benzerlikler nelerdir, deneme makale farkları nelerdir gibi başlıkları bulabilirsiniz.
Makale türü hakkındaki slaytı yazının sonundaki bağlantıdan indirebilirsiniz. 

MAKALE

Makale Nedir?

Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denir.

Makale, gazetelerin yaygınlaşması ve gelişmesiyle kendini gösteren bir edebi türdür.

Konular politika, bilim, dil, kültür gibi yazarın tercih ettiği herhangi bir alanda olabilir. Makalenin amacı, açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir.

Makaleler, günlük yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayınlanabilir.

Makale, gazetelerin yaygınlaşması ve gelişmesiyle kendini gösteren bir edebi türdür.

Konular politika, bilim, dil, kültür gibi yazarın tercih ettiği herhangi bir alanda olabilir. Makalenin amacı, açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir.

Makaleler, günlük yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayınlanabilir.

Özellikleri

 Anlatım yalın ve yoğundur, nesnel bir nitelik taşır.

Öne sürülen düşünce ve tez kanıtlanır.

Söz oyunlarına başvurulmaz, süslü anlatımdan uzak durulur.

Her konuda makale yazılabilir.

Gazete ve dergilerde yayımlanır.

Makale Çeşitleri

  •  Dil ve Edebiyat Makaleleri
  • Sektörel makaleler ( İnşaat, tekstil vb. )
  • Ekonomi – Finans makaleleri
  • Siyasi-politik makaleler vs.

Makale Planı

Her yazıda olduğu gibi makalelerin de belli bir plan dâhilinde yazılması gerekir. Doğru planlanmamış bir makale yanlış sonuçlara ulaşacaktır. Kaynaklarda klasik makale planı; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur.

Makalenin Bölümleri

Giriş bölümünde bilgi verilecek, açıklanacak konu veya savunulacak fikir açıklanır. Makalenin en kısa bölümüdür. Makalenin geneline göre bir iki, paragrafı geçmez. İyi bir giriş makalenin oluşmasını sağlayabilir.

Gelişme bölümünde ortaya konulan konu veya savunulacak düşüncenin ayrıntılarına girilir. Konu gerekli görülen yönlerden işlenir, açıklanır. İleri sürülen görüşlerle ilgili belgeler, istatistikler, tarihi gerçekler, özdeyişler, atasözleri, sosyal olaylar ve bilim, teknik alanındaki çalışmalar, buluşlar vb. ortaya konulur. Bu arada kişisel olan ve gerçekliği ispatlanmayan görüş ve iddialardan kaçınmak gerekir. Makalenin en uzun bölümüdür. Ele alınan konuya göre paragraf sayısı değişebilir.

Sonuç bölümünde gelişme bölümünde açıklığa kavuşturulan görüşler doğrultusunda bir sonuca ulaşılır. Ulaşılan sonuç kesin olmalı, hiçbir şüpheye verilmeyecek şekilde ortaya konulmalıdır. Bu bölümde giriş gibi kısadır.

Türk Edebiyatında Makale

Makale, gazete ile birlikte ortaya çıkmış bir gazete yazı türüdür. Bizde de ilk özel gazete olan Tercüman - ı Ahval gazetesinin çıkmasıyla görülür. İlk makale de aynı gazetede Şinasi tarafından yazılmıştır.

Şinasi’nin  “Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi” ilk makalemiz olarak kabul edilir. Bu tür Servet-i Fünun döneminde gelişir.

Cumhuriyet Dönemi Makale Yazarları

Edebiyatımızda Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Cahit Yalçın, Ziya Gökalp, Ahmet Rasim, Nurullah Ataç, Fuat Köprülü, Cenap Şahabettin, Falih Rıfkı Atay, Yaşar Nabi Nayır, Peyami Safa, Halit Fahri Ozansoy …  önemli makale yazarlarımızdır.

Deneme Makale Farkı

·      Denemelerde kişisel düşünce yer alır. Söylenenlerin kanıtlanmasına ihtiyaç duyulmaz. Denemelerde ele alınan konular, kesin sonuçlara bağlanmaz.

Makalelerde ise bilgi vermek, bir fikri açıklamak ön plandadır. Düşünce yönü ağır basar; kanıtlamaya ve açıklamaya dayanır. Kesin bir sonuca ulaşmak hedeflenir.

 Fıkra Makale Benzerlikleri

Her ikisi de fikir yazısıdır.
Her ikisi de gazete ve dergilerde yayımlanır.
Özellikle gazete makalelerinin toplumu yakından ilgilendiren güncel konuları ele alması ve fıkranın da güncel konular üzerinde yoğunlaşması iki ortak noktalarındandır.
Her iki tür de aynı plana göre yazılır.

Fıkra Makale Farkı

Makale bilimsel bir yaklaşımla yazılır, Fıkra ise kişisel bir yaklaşımla yazılır.
Makalede yazar fikirlerini kanıtlamak zorundadır. Bunun için sağlam güçlü kanıtlar göstermesi gerekir. Fıkrada ise böyle bir zorunluluk yoktur. Fıkra yazarı isterse ispatlama yoluna gider isterse gitmez, her türlü örneği kullanabilir.
Makale bilimsel bir yazı olduğu için resmi ve ciddi bir anlatım kullanılır. Fıkrada ise samimi, rahat ve içten bir anlatım vardır.

Makale Türü Slayt İndir

 İNDİR: Makale Yazı Türü SLAYT

Yorum Gönder

0 Yorumlar