Nazım Şekilleri (Nazım Biçimleri) Sunumu Slayt

Türk Edebiyatında kullanılan nazım şekilleri (nazım biçimleri) konulu sunum. Halk edebiyatında, Divan edebiyatında ve Modern edebiyatta nazım şekiller
Türk Edebiyatında kullanılan nazım şekilleri (nazım biçimleri) konulu sunumu aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Sunu kısa ve öz bir şekilde konuyu anlatıyor. Türk Edebiyatında kullanılan bütün nazım şekillerini içeren bir şemayla konunun iyice pekişmesi sağlanıyor. Toplamı yedi slayttan oluşuyor. 

Nazım Şekli Nedir?

Şiirlerin uyak örgüsü, nazım birimi, ölçüsü ve konusuna göre kazandığı dış özelliğin genel adına “nazım biçimi (şekli)” denir.

Türk Edebiyatında Kullanılan Nazım Şekilleri

Halk edebiyatında nazım biçimi olarak “destan, koşma, semai, varsağı, mâni, türkü, ilahi, nefes, şathiye vb.” kullanılmıştır.

Divan edebiyatında nazım biçimi olarak “gazel, kaside, mesnevi, mersiye, muhammes, müseddes, terbi, müstezat, terkibibent, terciibent, rubaî, murabba, şarkı, tuyuğ vb.” kullanılmıştır.

Tanzimat sonrası Türk edebiyatında ise Avrupa’nın etkisiyle yeni nazım biçimleri olarak “sone, terza-rima, serbest müstezat” gibi biçimler karşımıza çıkar.

Nazım Şekilleri Slaytı İndir 

İNDİR: Nazım Şekilleri Sunumu

Yorum Gönder

0 Yorumlar