Dillerin Sınıflandırılması Dünya Dilleri - Slayt - Konu Anlatımı

Dillerin Sınıflandırılması, Dünyadaki Dil Aileleri, Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri başlıklı konu anlatımı ve slayt
Dillerin sınıflandırılması ve Dünya Dilleri sunumunu aşağıdan indirebilirsiniz. Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Dünyadaki Başlıca Dil Aileleri, Yapı bakımından diller, Türkçenin ait olduğu Ural-Altay Dil Ailesi hakkında gerekli bilgileri içeren sunum; sınıfta kullanıma hazırdır. Harita ve şemalarla oldukça şık ve görsel bir dökümandır. 
📢16 slayttan oluşan sunumu konu anlatımının sonundaki renkli bağlantıdan indirebilirsiniz.📢

Dillerin Sınıflandırılması Dünya Dilleri

TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ

Kaynak bakımından birbirine yakın olan diller bir aile teşkil ederler. Dünya  dilleri bu şekilde çeşitli dil ailelerine ayrılırlar. Bir dil ailesi tarihin bilinmeyen devirlerinde bir ana dilden çıkan dillerin oluşturduğu topluluktur.
Bu diller arasındaki benzerlikler böyle bir varsayımı kuvvetlendirmektedir. Bir ana dilin yazılı belgeleri olmadığı halde birçok özelliklerini kendisinden türemiş bulunan ailedeki dilleri karşılaştırarak tesbit etmek mümkün olabilmektedir.

Dünya Dil Aileleri Haritası Dünya Dilleri Slaytı indir
haritayı büyütmek için üzerine tıklayın

Dünyadaki Başlıca Dil Aileleri

1. Hint-Avrupa  Dilleri Ailesi

Hint-Avrupa dil ailesi dünyanın en büyük dil ailesidir. Yüzlerce dil ve lehçe içerir. Dünyada 2,5 milyarı aşkın kişinin ana dili Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dildir. Günümüzde dünyada en çok konuşulan 20 dilden 12'si Hint-Avrupa dil grubuna aittir.

Hint-İran Dilleri: İran, Afgan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Nepal dilleri,
Slav Dilleri: Rusça, Bulgarca, Lehçe (Polonya), Çekçe, Slovakça, Baltık dilleri,
Roman Dilleri (Latinceden türetilmiş diller): İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Rumence...
Cermen Dilleri: İngilizce, Almanca, Felemenkçe, İsveççe, Norveççe...

2. Hami-Sami dilleri

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yayılmış çeşitli topluluklarca konuşulan yaklaşık 250 dilden oluşur. Hami ve Sami alt grupları olmak üzere ikiye ayrılır.
Hami Dilleri: Eski Mısır dili, Kuşi dili, Libya-Berber dili, Çad dili,
Sami Dilleri: Arapça, İbranice (Kenanca), Habeşçe, Akatça.
Bu ailenin yaşayan en önemli dilleri Arapça ve İbranicedir.

3. Bantu dilleri

Bantu Dilleri Orta ve Güney Afrika'da yaşayan kabilelerin konuştukları 400'den fazla dilin bütününe verilen addır. Lingalaca, Lubaca, Kongoca, Swahili (Svahili), Pölce, Susuca, Gurca, Akanca Bantu dilleri grubundandır.

4. Çin-Tibet dilleri

 Çin (Sin) ve Tibet-Burma Dilleri gruplarında yer alan 300 Doğu Asya dilinden oluşur. Çince, Tibetçe, Dzongka, Birmanca, Vietnamca ve Kmerce bu gruba girer.

5. Ural-Altay dilleri

Ural ve Altay dilleri akrabalığı öteden beri tartışma konusu olmuştur. Ne var ki, genel görüşe göre, bu iki kol tek kaynaktan çıkmış, ancak zamanla akrabalık bağları çok zayıflamıştır. Türkçe bu dil ailesine mensuptur.

YAPI BAKIMINDAN DİLLER

  1. Tek Heceli Diller (Ayrımlı diller)
  2. Çekimli diller (Bükümlü diller)
  3. Eklemeli diller (Bitişimli diller, bitişken, bağlantılı diller)

1. Tek Heceli Diller (Ayrımlı diller)

Bu dillerde her kelime tek heceden ibarettir. Kelimelerin çekimli şekilleri yoktur, yani daima kök durumundadır. Cümle çekimsiz kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Cümlenin anlamı genellikle kelimelerin sıralanışından anlaşılır. Konuşmada ise birbirine çok benzeyen kelimeleri ayırt etmek üzere çok zengin bir vurgu sistemi oluşturulmuştur.
Çin ve Tibet dilleri bu gruba girer. Bu diller, aynı zamanda, tek seslemli diller (tek heceli diller) arasında yer almaktadır.

2. Çekimli diller (Bükümlü diller)

Bu dillerde, çekim sırasında ve yeni kelimeler türetilirken kelime kökleri genellikle değişir ve tanınmayacak hale gelir. Ekler kelimenin önüne, ortasına veya sonuna gelebilir. Bazı dillerde ise kelime kökü ile yeni kelime veya kelime çekimi arasında daima açık bir bağ, ilgiyi gösteren bir iz vardır. Kelime kökündeki asıl sesler yeni kelimede veya kelime halinde hep aynı kalırlar. Sami dilleri, Hint-Avrupa dilleri bu gruba girerler.

3. Eklemeli diller (Bitişimli diller, bitişken, bağlantılı diller)

Bu dillerde isim ve fiil çekimleri ile yeni kelimelerin teşkilinde kök değişmez. Kökün önüne veya sonuna birtakım ekler getirilerek kelime yapımı veya çekimi gerçekleştirilir. Ural-Altay dilleri bu gruba girer.
Türkçemiz sondan eklemeli bir dildir:
göz-le-m-ci    gel-ecek-ler-miş

Dilllerin Sınıflandırılması Dünya Dilleri Slaytı İndir

👉İNDİR - Dillerin Sınıflandırılması Dünya Dilleri SLAYT

SİTEMİZDEKİ DİĞER SLAYTLAR İÇİN:
https://www.edebiyathocam.net/search/label/slayt

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Cok guzel ozetlenmis bir de Vitamin'de yer alan anlatımı incelemenizi oneririm.
    http://www.vitaminegitim.com/lise/detay/dilleri-siniflandirma?i=VTRT090201OKU03

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum.