MEB 2. Dönem 1. Ortak Sınavları

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği ortak merkezi sınavlar, öğrencilerin akademik başarılarını değerlendirmek ve eğitim kalitesini artırmak için önemli bir adımdır. Yaklaşan 26 ve 27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sınavlar öncesinde, öğrencilerin ve velilerin heyecanı dorukta. İşte bu kritik süreçte sınav hazırlığına destek olmak adına önemli bilgilere birlikte göz atalım.

MEB'in Açıkladığı 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2.DÖNEM 1. YAZILI SINAVLAR (ÜLKE GENELİ ORTAK) KILAVUZUNA göre bazı önemli başlıklar şunlar:

2. Dönem 1. Ortak Sınavlar Ne Zaman

Buna göre, 2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem birinci yazılı sınavları, 

  • 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersleri için 26 Mart 2024 Salı; 
  • 6. sınıf ve 9. sınıf matematik dersleri için de 27 Mart 2024 Çarşamba günü 

ülke genelinde ortak yapılacak.  


2. Dönem 1. Ortak Sınav Soruları Nasıl Olacak?

Türkçe dersi 6. sınıf yazılı sınavında çoktan seçmeli sorularla birlikte açık uçlu ve kısa cevaplı; 

6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin yazılı sınavlarında ise açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.  


2. Dönem 1. Ortak Sınavlar Nasıl Değerlendirilecek?

  • 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavında yer alan çoktan seçmeli soruların değerlendirilmesi ve açık uçlu/kısa cevaplı soruların puanlanması ülke genelinde ortak yapılacaktır.
  • 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavlarının değerlendirilmesi okul müdürlüklerince alınan karar doğrultusunda yapılacaktır (Bu sınavların değerlendirilmesi ilgili dersin öğretmenleri, eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf/alan zümre öğretmenleri tarafından yapılabilir.). 

2. Dönem 1. Ortak Sınav Soruları Nasıl İndirilecek?




 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavına ait soru kitapçıkları ortakyazilisinav.meb.gov.tr adresinden indirilecektir. Bu kitapçıkların basılması ve çoğaltılması okul müdürlüklerince, öğrenci cevap kâğıtlarının basımı ise il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacaktır. 

6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersleri için ortak yazılı sınav kâğıdı kullanılacaktır. Bu sebeple ayrı bir cevap kâğıdı kullanılmayacaktır.

6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav kâğıtları ortakyazilisinav.meb.gov.tr adresinden indirilecektir. Bu kâğıtların indirilmesi ve çoğaltılması okul müdürlüklerince yapılacaktır. 
Okul müdürlüklerince soru kitapçıklarının/ortak yazılı sınav kâğıtlarının indirilme saatleri;
• Tam gün eğitim yapan ve ikili eğitim yapan okulların sabahçı grupları için 07.00-09.25,
• İkili eğitim yapan okulların öğlenci grupları için 12.00-13.45  arasındadır.

6. sınıf Türkçe dersinin değerlendirilmesi il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince;
6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin değerlendirilmesi eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri veya ilgili dersin öğretmenlerince yapılacaktır.  

MEB'in ortak yazılı örnek soruları ve sınav sorularına yönelik arama trendlerinde öne çıkan anahtar kelimeler arasında "ortak yazılı sınav meb gov tr", "meb ortak yazılı örnek soruları", "meb ortak sınav soruları 6. sınıf" gibi ifadeler bulunmaktadır. Bu anahtar kelimeler, öğrencilerin ve velilerin sınavla ilgili kaynak arayışlarını yansıtmaktadır.

Ortak merkezi sınavlara hazırlık sürecinde, öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle, MEB'in resmi web sitesi olan meb.gov.tr üzerinden güncel bilgilere erişmek önemlidir. Buradan sınav takvimine, örnek sorulara ve sınav konularına ulaşabilirsiniz. Ayrıca, sınav öncesinde düzenli çalışma alışkanlığı kazanmak ve soru çözme tekniklerini geliştirmek de başarıyı yakalamak için önemlidir.

Öğrenciler, sınav kaygısıyla başa çıkabilmek için kendilerine güvenmeli ve sınavın bir değerlendirme aracı olduğunu unutmamalıdır. Sınav sonuçları, öğrencilerin yeteneklerini yansıtan tek kriter değildir. Unutmayın, önemli olan süreç boyunca gösterdiğiniz çabadır.

26 ve 27 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan ortak merkezi sınavlara hazırlık sürecinde, öğrencilere ve velilere başarılar dileriz. Unutmayın, doğru strateji ve çalışma disipliniyle başarı kaçınılmazdır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar