Masal ve Özellikleri - Slayt - Konu Anlatımı

Masal türü ve özellikleri hakkında hazırlanmış konu anlatımı ve slayt
Masal Slayt indir
Masal yazı türünü konu olan sunumu aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. 11 slayttan oluşan sunum kullanım için tamamen hazır halde. Sınıfta hemen sunulabilir. Masal konusu olduğu için konuya uygun olan resimlerle görsel olarak renkli ögelerle zenginleştirilmiştir. Masalların özelliklerini ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Ayrıca aşağıda sunumdan bazı slaytları resim olarak da görebilir ve ders anlatım içeriğini inceleyebilirsiniz. Konunun özetini de aşağıda okuyabilirsiniz.

Masal Nedir?

Olağanüstü olayların, olağanüstü kahramanlar aracılığıyla anlatıldığı, zaman ve mekan kavramlarıyla sınırlı olmayan sözlü anlatım türüne masal denir.
Masallar halk arasında dilden dile anlatılıp yayıldıktan sonra bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir. Yer ve zaman belli değildir. Olay ve kahramanlar tamamen hayal ürünüdür. İyiler hep iyi, kötüler hep kötüdür. Masalların anlatımı sade ve akıcıdır. Uzun betimlemeler, ruh tahlilleri yer almaz.

Masalın Bölümleri

Masallar üç bölümden oluşur:
  • Döşeme: Masalın girişinde tekerlemelerin yer aldığı bölümdür.
  • Asıl masal: Olayların anlatıldığı bölümdür. Kendi içinde giriş, gelişme, sonuç bölümleri yer alır.
  • Dilek : Yine tekerlemelerin yer aldığı, iyi dileklerle biten bölümdür.

Dünya ve Türk Edebiyatında Masal

Dünya edebiyatında Kelile ve Dimne, Binbir Gece masalları; Türk edebiyatında ise Keloğlan masalları çok tanınmış masallardandır. 
Türkiye’de yayınlanan ilk masal kitabı Billur Köşk’tür. Cumhuriyet döneminde Pertev Naili Boratav, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Eflatun Cem Güney masallar üzerinde çalışma yapan yazarlardandır.

Masallar  ve destanlar birbirine benzeyen iki türdür. Ancak masallar tamamen hayal ürünüdür. Destanlar ise toplumların tarihindeki önemli olaylar  ve kahramanlardan izler taşır. Masallar evrensel, destanlar ulusaldır.

SUNUMDAN BAZI SLAYTLAR





masal indir

Masal ve Özellikleri Slaytı İndir